Hitra dieta
Moj recept
Piškotki

  Aktivne temeAktivne teme  Pokaži seznam trenutnih uporabnikov forumaSeznam članov  Iskanje po forumuIskanje po forumu  PomočPomoč
  Včlanitev uporabnikaVčlanitev uporabnika  PrijavaPrijava

Navodila za diete in vaše mnenje o njih
 Forum o dietah : Navodila za diete in vaše mnenje o njih
Tema Tema: Dieta za zaposlene Izpolni obrazecUstvari novo temo
Avtor
Sporočilo << Prejšnja tema | Naslednja tema >>
Administrator
Administrator
Administrator
Avatar

Član od: 02.Oktober.2003
Tukaj: Ni tukaj
Objave: 110
Objavljeno: 27.Junij.2004 ob 02:33 | IP shranjen Odgovori skupaj z navedkom Administrator

Dieta za zaposlene

Ta dieta je narejena za ženske, a jo z dodatnim vnosom nekaj kalorij lahko uporabljajo tudi moški. Dieta je namenjena predvsem tistim, ki na svojem delovnem mestu pretežno sedijo. Mnogi med pavzami na delu posežejo za raznimi slanimi prigrizki, čokolado, slanimi pecivi, prestami in podobnim, namesto da bi jedli zelenjavo in sadje. Slani prigrizki in sladkarije, kljub temu, da pripeljejo do potešitve lakote, so tudi zelo redilni in premalo hranljivi. Zaposlene ženske nato, ko pridejo domov, zaradi tega, ker v službi niso jedle konkretnega obroka, skupaj z družino jejo veliko količino hrane, ki le še dodatno vpliva na kopičenje odvečnih kilogramov v telesu, celulita, maščobnih celic in povzročajo spremembe tudi na koži. Ko se čez čas zavejo, da so s slabim načinom prehrane uničilo svojo linijo, se zatečejo k različnim dietam. S pravilno kombinacijo živil, pri čemer se ne smejo mešati beljakovine in ogljikovi hidrati v istem obroku, se lahko izgubi do en kilogram tedensko, kar je priporočljiva in zdrava (ne prehitra in dejanska) izguba kilogramov. Priporočljivo je dnevno vnesti 1000 do 1200 kalorij in razporediti jedilnik na nekaj manjših obrokov.

PONEDELJEK

Zajtrk: 2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka, 1 banana in 2 kivija narezana na rezine

Kosilo: solata iz zelenjave in testenin (70 g testenin, 50 g brstičnega ohrovta, 50 g brokolija, 1 korenček in 1 rdeča paprika (paprike ni potrebno kuhati) - Zmešajte narezano kuhano zelenjavo s testenino, začinite z limoninim sokom, soljo in žličko olivnega olja.)

Večerja: 250 g kuhanega telečjega zrezka, 300 g šampinjonov tenstanih v vodi

TOREK

Zajtrk: 2 dl korenčkovega soka, 2 rezini črnega kruha (vsaka rezina 30 g) z 20 g nemastnega sira

Kosilo: solata iz hrenovk (50 g špargljev, 50 g graha, 100 g kuhanih hrenovk - Vse zmešajte z 1 dl probiotičnega jogurta ter začinite z limoninim sokom.)

Večerja: razkosana zelenjava (1 jajčevec, 1 čebula, 2 paradižnika, 1 bučka, 1 žlička naribanega parmezana, 1 žlička olja - Zelenjavo eno za drugo tenstajte, dajte v skledo za peko, potrosite s parmezanom ter pecite v pečici 20 minut, da se zapeče)

SREDA

Zajtrk: skodelica čaja brez sladkorja, 1 pecivo (60g), 10 g masla in 10 g marmelade

Kosilo: krompirjeva solata z jabolkom (300 g krompirja, 1 žlica kisa, 1 žlica peteršilja,1 jabolko, 10 g oliv iz kisa in mlada čebula - Vse premešajte in začinite s 50 g jogurta in soljo.)

Večerja: krožnik juhe (1 zelenjavna jušna kocka), 200 g osličjega fileta, 100 g kuhanega korenčka in 100 g špargljev iz konzerve

ČETRTEK

Zajtrk: 2 dl soka iz ribeza, 200 g narezane hruške

Kosilo: 1 bio-pecivo (sosedovo pecivo), 100 g kislih kumaric, 100 g pečenih piščančjih prsi - Naredite sendvič)

Večerja: 100 g kuhanega riža, 200 g rdeče pese

PETEK

Zajtrk: 250 g ananasa (narezanega)

Kosilo:
solata s zelenjavo in jajci (100 g zelene paprike, 50 g graha, 50 g koruze, 1 paradižnik, 1 trdo kuhano jajce - Začinite s 50 g probiotičnega jogurta.)

Večerja: morska riba s stročjim fižolom (100 g fileta morske ribe (npr. osličji filet) , 2 žlici limoninega soka, 200 g stročjega fižola iz konzerve (ali svežega v času sezone, ki ga prej skuhate), žlička olja, 2 žlici smetane za kuho, sol, poper). Filet marinirajte z limono, stročji fižol kuhajte v slani vodi in nato
še malo tenstajte. Segrejte smetano in dodajte ribo, 5 minut kuhajte v pokriti posodi, začinite ter postrezite s stročjim fižolom.

DODATNA NAVODILA

Ne glede na to, če ste vse dni v službi, lahko sestavite nizkokalorične obroke, ki jih enostavno pripravite in odnesete v službo v posebni torbici za hrano. V službi lahko jeste sadje in zelenjavo, a ne skupaj, ampak bodisi sadje bodisi zelenjavo, ko pridete domov, pa si lahko pripravite lahko večerjo tipa ogljikovi hidrati (testenine, riž, krompir) s solato ali beljakovine (kuhano ali brez maščobe pečeno meso) s solato. Tudi če takšna sprememba načina prehrane na začetku ne da takoj pozitivnih rezultatov v hitri izgubi kilogramov, lahko te prve dni spoznavate svoj odziv na dieto, izziv, ki ga daje dieta in pa ugotavljate kaj in v kolikšni količini je dovoljeno jesti in kaj je prepovedano. Morate vedeti tudi to, da je hujšanje velika sprememba, na katero se morate tudi psihično pripraviti in da osnovni cilj diete ni le izgubiti kilograme, ampak tudi do določene mere spremeniti prehranjevalne navade, s katerimi prenehate biti odvisni od hrane.

Pri prehrani lahko uporabite tudi sendviče. Ne glede na to, da jih nekateri smatrajo kot redilne in zato nezdrave in da jih jejo lene gospodinje, ki se jim ne da pripraviti kosila, so lahko tudi sendviči dober, okusen in zdrav obrok, odvisno od tega, kako so sestavljeni. Sicer je boljše jesti kuhan obrok, to je res, a tudi sendvič, če je dobro sestavljen, je lahko v določenih dneh, ko je kosilo časovno težko pripraviti, dober nadomestek. Dobro sestavljen obrok je boljši in bolj zdrav obrok od slanega peciva ali še hujše, kakšne hitre prehrane. Zdrav in pravilno pripravljen sendvič je pravzaprav zelo dobra izbira za dopoldansko malico. Ko delate sendvič, izberite polnozrnati kruh (npr. sosedovo pecivo), ržen kruh, sojin kruh s semeni, koruzni kruh ali grahamovo pecivo. Te vrste kruha so z biološkega oziroma nutricionističnega stališča bolj bogate od belega kruha in peciva, dodatno pa se počasneje sušijo in so zato dalj časa sveži.

Pri pripravi sendviča razdelite kruh (npr. polnozrnato žemljo ali sosedovo pecivo) na pol in vsako polovico premažite z nizkokaloričnim namazom in med polovici vstavite polnjenje po želji. To je lahko tuna iz vode, rezina hladnega pečenega pustega mesa, trdo kuhano jajce in podobno. Ob tem dodajte sendviču tudi nekaj zelenjave, na primer rezino ali dve kumaric, paradižnika ali vsaj nekaj listov solate. Sendvič nato zavijte v, priporočljivo, aluminijasto folijo, ali pa plastično folijo.

Sama dieta predstavlja določen stres za tistega, ki jo uporablja, saj dieto na silo vnesete v svoj življenjski stil in imate občutke krivde, če se pri dieti pregrešite. Največ zase boste storili, če boste namesto ali kot dodatek različnim dietam (predvsem v času po njih), med prehrano izbrali zdravo prehrano in tako imeli nadzor nad tistim, kaj jeste, nadzor nad porabljenim časom in nadzor nad svojo težo.

Veliko oseb kdaj pa kdaj pomisli na svojo preveliko telesno težo in kdaj pa kdaj celo poskusijo nekaj narediti zase in svoje telo. Najpogosteje se odločijo za hitre diete, med katerimi pogostokrat čutijo lakoto in po katerih se, takoj ko prenehajo z njihovo uporabo, vrnejo k starim prehranjevalnim navadam. Pri izbiri diete ni tiste, ki bi bila ustrezna za vse. Pri izbiri diete morate upoštevati več dejavnikov, vaše zdravstveno stanje, vaše navade, okus, vašo denarnico in s pomočjo diete spremeniti svoj pogled na hrano in to trajno in ne le v času diete.



Uredil Administrator na 30.Junij.2004 ob 05:39
Na vrh Poglej Administrator's Profil uporabnika Išči druge objave Administrator Obišči Administrator's Domača stran
 

Če želite objaviti odgovor na objavo, morate najprej vnesti  Uporabniško ime
Če še niste član foruma, se morate  registrirati

  Izpolni obrazecUstvari novo temo
Natisni! Natisni!

Prehod na forum
Nimate dovoljenja za objavljanje novih tem.
Nimate dovoljenja za odgovarjanje na objave.
Nimate dovoljenja za brisanje vaših sporočil.
Nimate dovoljenja za urejanje vaših sporočil.
Nimate dovoljenja za ustvarjanje anket.
Nimate dovoljenja za sodelovanje v anketah.

Powered by Web Wiz Forums version 7.9
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide

Stran generirana v 0.3906 sekundah