Administrator Administrator
Član od: 02.Oktober.2003
Tukaj: Ni tukaj Objave: 110
|
Objavljeno: 27.Junij.2004 ob 02:32 | IP shranjen
|
|
|
Dieta z rižem
Dieta z rižem je uravnotežena dieta, ki vsebuje vse glavne hranilne sestavine, nujne za zdravje, v dobrem razmerju. Priporočljiva je za vse, saj je riž hrana, ki se zelo lahko prebavlja. Dieta je dobra tudi zato, ker vsebuje veliko ogljikovih hidratov, ki so glavni vir energije za organizem. Mnoge diete zelo omejujejo vnos ogljikovih hidratov, zaradi česar so dokaj problematične, ta dieta pa je obilna ra vno z njimi. Dieta predstavlja uravnoteženo prehrano in je polna vzhodnjaških okusov. Ne smemo spregledati, da med drugim tudi prehrana, ki temelji na rižu, daje Kitajcem in Japoncem tako vitko linijo, kot jo pretežno imajo. Ti ljudje, kot vemo, jedo veliko kuhanega riža in bi jih bilo vsaj med to dieto koristno posnemati. Dieta z rižem je priporočljiva za tiste, ki enostavno obupajo med dieto, saj je ene vrste naravni antidepresiv, pa tudi tistim, ki imajo težave z želodcem (ki imajo žgoč občutek v želodcu). Med dieto boste vsak dan vnesli od 1200 do 1300 kalorij. Med dieto boste lahko v 15 dnevih izgubili tri kilograme. Dieto je dobro držati na vsaka dva meseca po 15 dni diete.
PREHRANA V LIHIH DNEVIH - fino sadje in na pari kuhana riba
Takoj po spancu: skodelica čaja brez sladkorja
Zajtrk: skleda riža v mleku (mlečni riž) s 30 g surovega riža
Kosilo: krožnik kuhanega riža (60 g surovega riža) na pari kuhana zelenjava s kapljico olja, sadje po izbiri (jabolko ali drugo)
Popoldanska malica: pomarančni sok in skodelica čaja brez sladkorja
Večerja: krožnik kuhanega riža ( 60 g surovega), na pari kuhana riba (postrv, brancin, orada ali kakšna druga), surova zelenjava začinjena z limono ali kisom ter sadje po izbiri (breskev ali drugo)
PREHRANA V SODIH DNEVIH - puranje prsi proti pomanjkanju železa
Takoj po spancu: skodelica čaja brez sladkorja
Zajtrk: skledica mlečnega riža (30 g surovega riža),
Kosilo: krožnik kuhanega riža (60 g surovega) , zelena solata s tuno (iz vode) in trdo kuhanim jajcem ter sadje po izbiri
Popoldanska malica: pomarančni sok in skodelica čaja brez sladkorja
Večerja: krožnik kuhanega riža (60 g surovega) i piščančje prsi (150 g) na žaru, začinjene z malo limone, surova zelenjava začinjena z limoninim ali kisom ter sadje po izbiri
DODATNA NAVODILA IN NEKAJ BESED O RIŽU
Riž sestoji iz škroba, ki se spreminja v energijo, ki jo je dovolj za cel dan. Riž je velik vir energije (332 kalorij v 100 g) predvsem zaradi velike vsebnosti škroba. Ravno zato se ne sme pojesti več kot 150 g riža dnevno, kar predstavlja približno 500 kalorij. Riž je tudi zelo prebavljiva hrana, eno najlažje prebavljivih živil in vpija želodčno kislino. En krožnik riža ima 199 kalorij.
Ko izbirate riž, je najbolj izbrati na pol očiščen riž s kratkimi rahlo obarvanimi zrnci. Na pol očiščen (integralen, rjavkast) riž je bolj nasiten. Pri kuhanju uporabite dvakrat več vode, kot je teža riža, ki ga kuhate v vodi (120 g vode na 60 g riža). Riž bo vpil vso vodo. Če nimate veliko časa za pripravo riža, ga lahko skuhate prej in ga kasneje segrejete na pari, v pečici ali v mikrovalovki. Če želite večjo porcijo riža, ne dodajajte riža, ampak vodo. Če se bo riž kuhal kakšno minuto dlje, bodo zrnca postala večja, tako pa tudi vaš obrok. Če želite, da bo riž imel bolj bogat okus, mu med kuhanjem dodajte malo nemastne juhe, po kuhanju pa lahko riž dopolnite z malo kisle zelenjave (vložene v kisu, npr. iz ozimnice).
|