Hitra dieta
Moj recept
Piškotki

  Aktivne temeAktivne teme  Pokaži seznam trenutnih uporabnikov forumaSeznam članov  Iskanje po forumuIskanje po forumu  PomočPomoč
  Včlanitev uporabnikaVčlanitev uporabnika  PrijavaPrijava

Navodila za diete in vaše mnenje o njih
 Forum o dietah : Navodila za diete in vaše mnenje o njih
Tema Tema: Dieta s solato Izpolni obrazecUstvari novo temo
Avtor
Sporočilo << Prejšnja tema | Naslednja tema >>
Administrator
Administrator
Administrator
Avatar

Član od: 02.Oktober.2003
Tukaj: Ni tukaj
Objave: 110
Objavljeno: 22.Junij.2004 ob 21:14 | IP shranjen Odgovori skupaj z navedkom Administrator

Dieta s solato

Z uporabo diete s solato, boste dnevno v telo vnašali približno 1300 kalorij. V enem mesecu boste tako lahko shujšali 4 kilograme. Dieta traja 4 tedne, priporoča pa se vsem, ki imajo težave s prebavo, zadrževanjem tekočine v telesu in tistim, ki imajo suho in neblestečo kožo.

PONEDELJEK

Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka s tremi žlicami mueslija

Malica: 1 kozarec soka iz agrumov

Kosilo: solata iz stročnic, 40 gramov integralnega kruha, 200 gramov sadja

Večerja: predjed iz surove zelenjave v omaki (zelena solata, korenček, zelena), 150 gramov ribe pečene v foliji in začinjene z omako iz mete, solata iz endivije, 200 gramov sadja

TOREK

Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci

Malica: 200 gramov sadja

Kosilo: solata s papriko, 200 gramov sadja

Večerja: predjed iz mešane surove zelenjave (zelena solata, korenček, zelena), 50 gramov integralnega riža kuhanega in začinjenega z dvema paradižnikoma, 75 gramov kuhane zelenjave za francosko solato (korenček, grah, krompir), 1 žlico koruze iz konzerve, olivnim oljem in 200 gramov sadja

SREDA

Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija

Malica: 1 kozarec soka iz agrumov

Kosilo: 100 gramov nemastnega mletega mesa, 200 gramov krompirja, 1 jajce, 70 gramov integralne testenin začinjenih s svežim paradižnikom in nasekljano rukolo, 200 gramov sadja

Večerja: mešana solata iz rdečega radiča, paradižnika in kumar, 50 gramov na pari kuhane špinače, 200 gramov sadja

ČETRTEK

Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 4 integralni prepečenci

Malica: 200 gramov sadja

Kosilo: 100 gramov nemastnega mletega mesa, 200 gramov krompirja, 1 jajce, 40 gramov integralnega kruha, 200 gramov sadja

Večerja: 50 gramov integralnega kruha, goveji zrezek z žara, zapečena zelenjava (jajčevec, bučke in rdeči radič), cikorija

PETEK

Zajtrk: 1 nemastni jogurt s tremi žlicami mueslija

Malica: 1 kozarec soka iz agrumov

Kosilo: riž s rdečim radičem, 200 gramov sadja

Večerja: mešana solata iz endivije, zelenega radiča in paradižnika, 150 gramov pečene ribe, zapečeni jajčeveci

SOBOTA

Zajtrk: 2,5 dl delno posnetega mleka, 3 integralni prepečenci

Malica: 200 gramov sadja

Kosilo: 100 gramov graha skuhanega v slani vodi in začinjenega z žličko tartarske omake, 1 kumara, 200 gramov sadja

Večerja: surova zelenjava, zelenjavna juha s 30 g stročnic in 30 gramov testenin ali riža, 200 gramov sadja

NEDELJA

Zajtrk:1 nemastni jogurt, 3 integralni prepečenci

Malica: 1 kozarec soka iz agrumov

Kosilo: 30 gramov integralne testenin začinjenih s paradižnikovo omako in 50 gramov graha, 50 gramov šunke ali pršuta, 200 gramov sadne solate iz sezonskega sadja

Večerja: zelena solata, 2 trdo kuhani jajci, kuhana zelenjava (špinača, cvetača), 200 gramov sadja

DODATNA NAVODILA

Največji del jedilnika v tej dieti sestavlja zelenjava (55-60 %). Prednost morate dati surovi zelenjavi, ker se s kuhanjem uničujejo vitamini in minerali. Jedilnik lahko prilagodite svojim navadam, kar pomeni, da lahko izberete solate, ki so vam najbolj všeč, je pa pomembno, da kombinirate čim več vrst zelenjave. Lahko menjavate tudi vrste ribe in mesa. Pri tem prednost dajte pustemu mesu. Pri mesu nikakor ne prekoračite priporočene količine, ta pa je iz 150 gramov (50 gramov za pršut) dvakrat tedensko. Dnevno lahko uporabite 3 žlice olivnega olja, ki jih razporedite za kuhanje in začinjanje solat. Prednost dajte integralnemu (polnozrnatemu) kruhu, testenini in rižu - tako boste imeli pod nadzorom vnos ogljikovih hidratov, izboljšati prebavo in vzpodbuditi delovanje črevesja. Prednost dajte tudi svežemu sezonskemu sadju. Pri prehrani uporabljajte morsko sol, ker vsebuje manj natrija, ki zadržuje tekočino v telesu. Če želite, lahko uporabljate kis (vinski ali jabolčni), ali ga zamenjajte z limoninim sokom. Okus solate lahko obogatite z začimbnimi rastlinami ali z malo gorčice. Uporabljajte le umetna sladila.

SEZNAM SEZONSKIH SOLAT

Pomlad: šparglji, blitva, koromač, borokoli, cikorija, maslena solata, fižol, grah, bob, paprika, paradižnik, redkev, stročji fižol.

Poletje: kumare, stročji fižol, jajčevec, paprika, grah, paradižnik, špinača, bučke

Jesen: rdeča pesa, artičoke, brstični ohrovt, cikorija, koromač (sladki janež), bučke

Zima: rdeča pesa, blitva, artičoke, korenček, ohrovt, cikorija, koromač, endivija, maslena solata, radič, repa, špinača, zelje, bučke

KAKO OHRANITI TEŽO

Z dnevnim vnosom 1600 kalorij boste zadržali pridobljeno telesno težo. Sveža zelenjava je pomembna tudi za vzdrževanje pridobljene vitke linije (pojejte vsaj dve porciji sveže zelenjave dnevno). Trikrat tedensko lahko pojeste 200 gramov stročnic (pri tem je mišljena teža suhih surovih stročnic). Stročnice lahko zamenjate s 30 gramov integralne testenin ali integralnim rižem začinjenim s 50 gramov stročnic ali z 250 gramov poljubne zelenjave. Vsaj enkrat tedensko skuhajte zelenjavno juho (200 gramov) s 30 gramov testenin ali riža. Pojejte 150 gramov nemastnega mesa (ali ribe) ali 80 gramov skute vsaj dvakrat tedensko. 4 žlice olja dnevno razporedite za kuhanje in začinjanje jedi.

NEKAJ BESED O SOLATAH:

Solate so bogate z vlakninami, ki lajšalo delovanje črevesja, so tudi zelo koristne pri shujševalnih dietah, ker upočasnjujejo absorbcijo sladkorjev, s čemer omogočajo organizmu, da jih ta postopno izkorišča. Poleg tega so solate dragocen vir vitaminov (A, C, E) in mineralov, še posebej kalija, ki preprečuje zadrževanje vode, in pa bakra, cinka, selena. Čim manj časa poteče iz tega, ko se solato nabere, do takrat, ko se jo poje, tem bolj je solata bogata z vitamini.



Uredil Administrator na 30.Junij.2004 ob 05:37
Na vrh Poglej Administrator's Profil uporabnika Išči druge objave Administrator Obišči Administrator's Domača stran
 

Če želite objaviti odgovor na objavo, morate najprej vnesti  Uporabniško ime
Če še niste član foruma, se morate  registrirati

  Izpolni obrazecUstvari novo temo
Natisni! Natisni!

Prehod na forum
Nimate dovoljenja za objavljanje novih tem.
Nimate dovoljenja za odgovarjanje na objave.
Nimate dovoljenja za brisanje vaših sporočil.
Nimate dovoljenja za urejanje vaših sporočil.
Nimate dovoljenja za ustvarjanje anket.
Nimate dovoljenja za sodelovanje v anketah.

Powered by Web Wiz Forums version 7.9
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide

Stran generirana v 0.3594 sekundah